Μάρτιος 2014

Η υπερθεραπεία στην Αισθητική αποκατάσταση

(Overtreatment and esthetic dentistry).

Μήνας Μάρτιος, πού αυξάνει η ηλιοφάνεια και συνεπώς η ανακλαστικότητα των δοντιών αλλά και όλων των πραγμάτων γύρω μας. Η αναζήτηση αισθητικών αποκαταστάσεων σε ένα πλατύ γέλιο είναι πιο επιτακτική μαζί με την έλευση της άνοιξης και της ανάγκη για ανανέωση. Οι ασθενείς επιζητούν μία αναβάθμιση (Smile enhancing) του γέλιου τους χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τι χρειάζεται με συνέπεια να αναφέρουν στο γιατρό κοινούς γνωστούς ή γνωστούς ανθρώπους των μεσών ενημέρωσης. Οι οδοντογιατροί γνωρίζουν ότι η αναβάθμιση του γέλιου γίνεται με αναμόρφωση της έκθεσης (synthesis morphological enhancement) και αύξηση της ανακλαστικότητα και φωτεινότητας (reflectance enhancement). Ποιο είναι λοιπόν το θεραπευτικό αισθητικό σχέδιο-πανάκεια (esthetic treatment-panacea): όψεις κεραμικές (ceramic laminate veneers), όψεις σύνθετης ρητίνης (indirect composite veneers), και κεραμικές στεφάνες (ceramic crowns), χτύσιμο με σ. ρητίνες (composite build up).

Είναι πράγματι πανάκεια η ολική αποκατάσταση του στόματος με όψεις και η μοναδική και η πλέον βιολογικά ενδεδειγμένη λύση; Η εμπορική προώθηση (financial management) διατείνεται ότι το αποτέλεσμα είναι βέβαιο, διαρκεί για πολλά χρόνια και δεν απαιτεί αποκοπή των δοντιών (πρόσφατα ένας γνωστός πήγε στο Los Angeles για απασχόληση και αμέσως ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει την άποψή μας για την τοποθέτηση στα δόντια του όψεων Lumineers, γιατί δεν κόβονται τα δόντια!!!).

Η άποψή μας είναι ότι δεν υπάρχει πανάκια στην προσθετική αποκατάσταση. Κάθε θεραπευτικό σχήμα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του (advantages and disadvantages in treatment designs). Κάθε ασθενής απαιτεί εξατομικευμένο σχέδιο αποκατάστασης (customized treatment). Κατά βάση, οι κεραμικές στεφάνες και οι όψεις απαιτούν αποκοπή αναντικατάστατου οδοντικού ιστού, οι όψεις σύνθετης ρητίνης υπολείπονται στην αντοχή και οπτική συμπεριφορά του υλικού, οι όψεις Lumineers αποδίδουν πληρότητα στόματος (smile fullness) και μορφολογικές εκτροπές. Σε όλες τις περιπτώσεις προϋποτίθεται η τεχνική επιδεξιότητα και γνώση του επεμβαίνοντος (clinicians, and technicians dexterity) για την απόδοση της βιοαισθητικής λειτουργίας (bio-esthetic integration).

Στην παρούσα μηνιαία μας κριτική σε θέματα αισθητικής οδοντιατρικής θα παρουσιάσουμε ένα περιστατικό και θα προτείνουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας τεκμηριώνοντας την σημασία της ελάχιστης παρέμβασης (Minimal invasive dentistry) τους μοναδικούς και αναντικατάστατους οδοντικούς ιστούς.

Η ασθενής 29 χρόνων προσήλθε για αισθητική αποκατάσταση του γέλιου

Αισθητικά προβλήματα: Συγγενείς ελλείψεις των 12, 23, παραμονή του 63, μετάθεση του 13 σε θέση 12, παρουσία μεσοδόντιων κενών και έμφραξη σ ρητίνης εγγύς του 22.

Το βιοαισθητικό σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει: αναμόρφωση της οδοντικής σύνθεσης (synthesis morphological enhancement). Η αναμόρφωση της σύνθεσης περιλαμβάνει: εξαγωγή του 63, τοποθέτηση 2 εμφυτευμάτων στις θέσεις 13, 23, μεταμόρφωση του 13 σε 12, έμφραξης σύνθετης ρητίνης του 22.

Το αισθητικό αποτέλεσμα μέσης έντασης γέλιο είναι το ακόλουθο:

Το αισθητικό αποτέλεσμα σε μέγιστη ένταση γέλιου είναι το ακόλουθο:



Κριτική του αισθητικού αποτελέσματος (critique on the esthetic result).

Τα πλεονεκτήματα (advantages) της μερικής παρέμβασης είναι ότι σε άτομα μικρής κυρίως ηλικίας αποκόπτεται ο ελάχιστος οδοντικός ιστός, δεν επηρεάζεται το φυσιολογικό περιοδόντιο και η υπάρχουσα σύγκλειση, δεν εμπλέκεται η ορθοδοντική (μετατόπιση κυνόδοντα), είναι μικρός σχετικά ο χρόνος και το κόστος της παρέμβασης.

Τα μειονεκτήματα (disadvantages) της μερική παρέμβασης είναι

 

  • Ο έλεγχος της κατανομής της φωτεινότητας των δοντιών (οι κεραμικοί κυνόδοντες είναι φωτεινότεροι –θα μπορούσαν να γίνουν σκουρότεροι η να γίνουν φωτεινότερα τα φυσικά πρόσθια δόντια-κυρίως ο 13)
  • Κίνδυνoς μεταμερισμού των αντιπαρατιθέμενων ποικίλων υλικών (αδαμαντίνη, ρ ρητίνη, κεραμικά). Αλλαγή φωτεινότητας στον χρόνο που θα αντιμετωπιστεί με λεύκανση).
  • Η διαχείριση του όγκου και του ουλικού περιγράμματος του 13, που είναι σε θέση 12

Συμπέρασματα (Conclusions): Η απόδοση αισθητικού χαμόγελου μπορεί να γίνει με μερική παρέμβαση που αν και τεχνικά δυσκολότερη είναι βιολογικά επιβαλλόμενη. Τα αισθητικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν απαιτούν γνώση και τεχνική επιδεξιότητα των επεμβαινόντων