Απρίλιος 2014

Η αισθητική αντίληψη του ανθρώπινου σώματος κατά την Άνοιξη.


Το πλέριο φως και ο ανθρώπινος φωτοτροπισμός τροποποιεί την συμπεριφορά μας κατά άνοιξη, όποτε η φωτεινή ακτινοβολία του ήλιου (illuminance) αλλά και η φωτεινότητα (reflectance) των αντικείμενων αυξάνει. Η αύξηση της φωτεινότητας των αντικείμενων αυξάνει αντίληψη των περιγραμμάτων (contours) και των σκιών τους (Contrast) που είναι εργαλεία αντίληψης της μορφής (morphology perception). Παράλληλα, κάτω από τις συνθήκες αύξησης της φωτεινότητας και της θερμοκρασίας κατά την Άνοιξη, οι άνθρωποι αποκαλύπτουν το σώμα τους. Η αποκάλυψη του σώματος αποκαλύπτει και τις μορφολογικές του ατέλειες, που τους αναγκάζει να επιδίδονται περισσότερο στον καλλωπισμό του (fitness and cosmetic contouring), που επιβεβαιώνεται από την αύξηση της προσέλευσή τους στα γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής κλπ.
Όμως, η αισθητική αναμόρφωση του σώματος δεν είναι μία εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Παράλληλα, ίσως είναι σκόπιμο να αναλύσουμε λίγο και την έννοια της ομορφιάς του σώματος. «Εύμορφο» σώμα είναι το αυτό που έχει καλή μορφή και «ωραίο» είναι το σώμα που είναι στην ακμή του (ωριαίο, δηλ. στην κατάλληλη ώρα για λειτουργίες πχ αναπαραγωγή, έρευνα, κοινωνική ένταξη κλπ). Έτσι η τροποποιημένη λαϊκή ρήση «ο νέος είναι ωραίος και παλιός μπορεί να είναι και όμορφος», είναι σωστή. Αυτήν την καλή μορφή λοιπόν διεκδικούμε στα γυμναστήρια (gyms) και τα κέντρα ανανέωσης (rejuvenation centers).
Ας δούμε λοιπόν με λίγα εκλαϊκευμένα λόγια το γιατί και το πώς της ομορφιάς του σώματος. Για να βγει μία τέλεια φόρμα πρέπει να έχει σχεδιαστή σωστά το καλούπι συνεπώς ο γενετικός καθορισμός μέσω τις κληρονομικότητας είναι το πρώτο. Αλλά, μπορούμε εύκολα να παχύνουμε, να αρρωστήσουμε ή να γεράσουμε πρόωρα αν δεν το φροντίσουμε όποτε η παραμόρφωση του σώματος θα είναι δεδομένη. Ας δούμε τις τρεις αυτές βασικές αιτίες παραμόρφωσης (το πάχος ή απίσχνανση, η αρρώστια, το γήρας) του σώματος και την εναγώνια κατόπιν προσπάθεια αναμόρφωσης στα γυμναστήρια και τα κέντρα ανανέωσης.
Η παραμόρφωση του σώματος από το πολύ φαγητό (παχυσαρκία) ή λίγο φαγητό (απίσχνανση) είναι εκτροπή από το «μέτρο». Η αιτία της εκτροπής αυτής είναι κοινωνική αλλά κατά βάσει ψυχολογική. Τα ένστικτο της επιβίωσης αλλά και οι κοινωνικές συνθήκες (βραδινοί έξοδοι για φαγητό, φαγητό μπροστά την τηλεόραση, fast food, έλλειψη άσκηση, χαμηλός μεταβολισμός, έλλειψη συμμετοχής σε κοινωνικά δρώμενα κλπ) αλλοιώνουν την συνειδητότητα του ανθρώπου και ξεφεύγει από το «μέτρο» του αναγκαίου φαγητού.
Η παραμόρφωση από την ασθένεια εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Πρώτα φαίνεται αμέσως στο πρόσωπο μας όταν είμαστε άρρωστοι (Τι έχεις σήμερα; έχεις κάποιο πρόβλημα; κλπ). Η αρρώστια μας καθηλώνει στο κρεβάτι ή στο σπίτι. Η αρρώστια παραμορφώνει το σώμα μας (στάση, περπάτημα, ομιλία, βλέμμα κλπ). Προστατευόμαστε από την αρρώστια και την παραμόρφωση που προκαλεί όταν διατρεφόμαστε σωστά, σκεφτόμαστε σωστά, απέχουμε από εστίες μικροβίων, ιών, μυκήτων, ασκούμαστε αρκετά, συμμετέχουμε στο κοινωνικό περιβάλλον (εργασία, οικογένεια, φίλοι κλπ).
Η παραμόρφωση του γήρατος υπό μία έννοια δεν είναι ούτε φυσιολογική ούτε παθολογική, είναι «αναγκαίο κακό». Παράγοντες που επισπεύδουν την παραμόρφωση του γήρατος είναι η κληρονομικότητα, η ασθένεια, η διατροφή, το κάπνισμα, η έκθεση σε στρεσογόνο περιβάλλον (ήλιος, σκληρή εργασία, ψυχική καταπόνηση κλπ).
Εν κατακλείδι, η ομορφιά του σώματος δεν πετυχαίνεται με γυμναστική δύο μηνών πριν την έκθεση στην θάλασσα. Είναι προϊόν κληρονομικότητας και δια βίου άσκησης. Είναι ταυτότητα της βιολογικής και ψυχοσωματικής μας ισορροπίας. Η αρτιμέλεια και ομορφιά του σώματος είναι ένα διαχρονικό ζητούμενο, που συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και την κοινωνική μας προαγωγή και έτσι αξίζει να το θεραπεύουμε διαχρονικά όχι μόνο πρόσκαιρα κατά την άνοιξη στα γυμναστήρια!
Έρρωσθε