European Academy Esthetic Dentistry

Το συγκείσθαι στην Αισθητική οδοντιατρική

(Contextualism in Esthetic Dentistry).

 

Η ανά διετία ή τριετία και αναλόγως των συνθηκών παρακολούθηση του συνεδρίου αυτού θεωρώ ότι είναι απαραίτητη για τους κλινικούς τους εμπλεκόμενους με την αποκαταστατική οδοντιατρική χωρίς αισθητικά ψεγάδια. Η θεματολογία αυτού του συνεδρίου αλλά και η οργάνωση του από την Ελληνική Ομάδα (κκ Τριποδάκης Α, Πισιώτης Α) θεωρώ ότι θα καλύψει με επαγγελματικό τρόπο κλινικές τεχνικές αλλά και συγκρότηση σε θέματα αισθητικής σχεδίασης.

Ήδη το θέμα των συγκείμενων αξιών στην αισθητική αντίληψη και την αποκαταστατική διαδικασία των δοντιών, στόματος, γέλιου και τέλος του προσώπου αποτελεί μια τελευταία ανάγκη στην αισθητική οδοντιατρική. Θα πρέπει εδώ να θεωρήσουμε ότι ο κλινικός οδοντίατρος έχει υπερβεί ήδη τους κλινικούς προβληματισμούς της οδοντικής μορφολογίας, του χρώματος, της θέσης, κλίσης και μεγέθους του μασητικού επιπέδου και τέλος όλα τα χαρακτηριστικά της οδοντικής σύνθεσης. Μετά την υπέρβαση των αναγκαιοτητών αυτών έρχεται το συγκείμενο (in the context). Το συγκείμενο λοιπόν είναι η περιστοματική περιοχή (μαλακά μόρια, γέλιο), ο οδοντοπροσωπική σύνθεση με όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου (μάτια μύτη επιδερμίδα κλπ), καθώς και τα στοιχεία του περιβάλλοντος (φωτισμός, χώρος).

Η αντίληψη του συγκειμένου αποτελεί ένα γενικότερο φυσιο-ψυχολογικό θέμα που εμπλέκει και τον κλινικό οδοντίατρο στην εναρμόνιση της προσθετικής αποκατάστασης στο συγκεκριμένο πρόσωπο του ασθενούς. Παρόμοιος όρος είναι και η ενσωμάτωση της αποκατάστασης (integration) στο πρόσωπο, που για να επιτευχθεί απαιτείται η αξιολόγηση του συγκείμενου (in the context) για να επιτευχθεί η εξατομίκευση της προσθετικής αποκατάστασης (Individualization).

Η θεωρητική ανάλυση και η κλινική σημασία και εφαρμογή των όρων αυτών αποτελούν το προσδοκώμενο της παρουσίας μου στο συνέδριο αυτό. Το θεωρώ μεγάλης κλινικής σημασίας και το συνιστώ στους συναδέλφους που επιδιώκουν μία επιτηδευμένη αισθητική αποκατάσταση.